Pedagogisch medewerker kinderopvang

De opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang op MBO 3 niveau BOL, BBL en FLEX

Ben jij graag werkzaam met kinderen in je omgeving? Werk jij graag met kinderen? Kan je goed plannen, organiseren en vind je het een uitdaging om kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling en hier een positieve bijdrage aan te leveren? Kies dan voor de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang op MBO niveau 3 op Maas College in Rotterdam.

De opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang: wat houdt het werk in?

Jouw werkplek is een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang. Afhankelijk van je werkplek ben je bezig met het verzorgen, begeleiden en opvoeden van baby’s, peuters of kinderen in groepsverband tot en met 12 jaar. Je zorgt voor een veilige, gezellige en uitdagende speel- en leeromgeving. Je begeleidt hen in hun creatieve- motorische- en taalkundige ontwikkeling. Dat doe je door een breed aanbod aan sport- en spelactiviteiten aan te bieden. Je doet een taalspelletje, leert kinderen liedjes zingen of je doet iets met toneelspelen.

Je kan te maken krijgen met kinderen met ontwikkelingsachterstanden, opvoedingsproblemen of taalachterstanden. Je leert hoe je deze problemen bij kinderen kunt signaleren en hoe je daar mee om moet gaan. In de kinderopvang heb je veel contact met ouders of opvoeders. Je stelt ze dagelijkse op de hoogte van ontwikkelingen en indien nodig overleg je met ze over de behandelmethode. Je houdt de situatie van de kinderen goed in de gaten en als er problemen zijn overleg je dat met je collega’s, de ouders of een deskundige.

De mbo-opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang niveau-3 op Maas College

De 15-maanden durende mbo-opleiding begint met een basisdeel. Daarin houd je je bezig met ontwikkelingspsychologie, communicatievaardigheden en creatieve activiteiten. Daarna volg je jouw profiel in de kinderopvang. Je leert kinderen van 0 tot 13 jaar te begeleiden in hun dagelijkse doen en laten buitenshuis. Je zorgt voor een veilige en uitdagende speelomgeving. Hygiëne is hierbij belangrijk. Je doet met de kinderen activiteiten die hun ontwikkeling bevorderen. Aan de hand van je eigen leervragen geef je zelf je leerproces vorm. Tijdens de opleiding kun je een aantal keuzedelen doen. Zij maken het mogelijk om je kennis verder te verdiepen.

Deze verkorte niveau-3 opleiding kan je op het Maas College zowel in deel (BBL)- als voltijd (BOL) volgen. Kies je voor voltijd, dan volg je een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL). Wil jij je werk combineren met een parttime studie, dan ga je voor de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) variant. Beide studies bestaan uit vier praktijkgerichte lesblokken van tien weken. De eerste twee blokken vormen een basisopleiding en daarna gevolgd door twee profielblokken die zoveel mogelijk zijn afgestemd op jouw beroepskeuze en / of eventuele Hbo-vervolgopleiding. Je kunt met het diploma als professional aan de slag in de kinderopvang, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal, maar je kunt ook doorstromen naar de opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg of onderwijsassistent op Maas College.

BOL vs BBL vs FLEX

Het verschil

Er bestaan in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) drie soorten leerwegen: BOL (Beroepsopleidende leerweg) BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) en de Flexibele leerweg (FLEX).
Klik op onderstaande button om je te helpen bij die keuze.

Niveau

MBO 3 BOL, BBL en FLEX

Duur

15 maanden

Weekstructuur

BOL en BBL: 1 vaste dag in de week klassikaal les 1½ dag online (webinars), FLEX: 1 avond in de week 3,5 uur online en klassikaal

Erkenning

Ministerie van OC&W

Meerdere startmomenten per jaar

Ja

Studiefinanciering

Ja voor BOL, Nee voor BBL en FLEX

Kosten BOL & BBL

Lesgeld in termijnen

€485,-
Per maand x15

Ineens 10% korting

€6547,50 €7275,- 
Eenmalig

Kosten Flex

Lesgeld in termijnen

€250,-
Per maand x15

Ineens 5% korting

€3562,50 €3750,- 
Eenmalig

Inschrijven BOL & BBL

Startdatum
Contactgegevens
Jouw adres
Voorkeuren

"Slagen doen we samen"

Waarom kies je voor Maas College?

Omdat wij mensen opleiden die een positieve bijdrage willen leveren aan de maatschappij. Dat willen wij zelf namelijk ook. Sterker nog, wij willen een voorbeeld zijn voor anderen. Wij laten zien dat hard werken loont. Binnen onze organisatie en binnen onze opleidingen staat geloof in eigen kracht centraal. Net als het ontwikkelen en inzetten van talent.

Onze visie sluit aan bij het werk in praktijk en de inhoud van onze opleidingen waarin het bevorderen van persoonlijke ontwikkeling, zelfredzaamheid en zelfstandigheid van mensen centraal staat. Wij werken keihard om jou zo goed mogelijk naar je diploma te begeleiden. Ten slotte vormt onze visie de basis van ons no-nonsense beleid, waarin de focus ligt op het continu verhogen van de kwaliteit van de organisatie en de opleiding.

Het resultaat van deze aanpak? Versneld een erkend MBO-diploma halen die de weg naar een nieuwe loopbaan opent.

Ben jij achttien jaar of ouder. Ben je een herintreder, zij-instromer of wil je een tweede kans binnen een opleiding op MBO niveau? Kies dan voor een van onze opleidingen.

Tarieven

BOL & BBL

Lesgeld in termijnen

€485,- Per maand
 • 15 termijnen
 • Inclusief 1 herkansing van alle examens
 • Inclusief 3 maanden verlenging
 • Exclusief boekenpakket €375,-
 • Exclusief inschrijfgeld €90,-
 • Verlenging na 18 maanden €420,- per 3 maanden
 • Extra herkansing €15,-
 • Aanvraag vrijstelling €25,-
10% Korting

Ineens

€6547,50 7275
 • Eenmalig
 • Inclusief 1 herkansing van alle examens
 • Inclusief 3 maanden verlenging
 • Exclusief boekenpakket €375,-
 • Exclusief inschrijfgeld €90,-
 • Verlenging na 18 maanden €420,- per 3 maanden
 • Extra herkansing €15,-
 • Aanvraag vrijstelling €25,-
FLEX

Zorgopleidingen:

 • Verzorgende-IG Kraamzorg MBO-3 BOL, BBL of FLEX
 • Begeleider Maatschappelijke Zorg (BMZ) MBO-3 BOL, BBL of FLEX
 • Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg (PBMZ) MBO-4 BOL, BBL of FLEX

 

Welzijnsopleidingen:

 • Sociaal werker MBO-4 BOL, BBL of FLEX
 • Onderwijsassistent MBO-4 BOL, BBL of FLEX
 • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker MBO-4 BOL, BBL of FLEX
 • Pedagogisch medewerker kinderopvang MBO-3 BOL, BBL of FLEX

 

Meer info en contact

Wil je meer weten over deze opleiding? Lees dan de opleidingsinformatie of neem contact met ons op. Wij zijn telefonisch te bereiken op telefoonnummer 010-3076150. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@maascollege.nl.